Vaniljemaitseline panna cotta maasikakastmega

Äsja poelettidele jõudnud toiduajakiri Toit & Trend mai/juuni number on nüüd täitsa uues kuues ja uue meeskonnaga, kuhu minulgi on au kuuluda:) Ma ei olegi veel ise uut ajakirja käes hoidnud, aga olen juba kuulnud palju positiivseid kommentaare nii selle välimuse kui ka huvitava ja mitmekülgse sisu kohta, niiet kohe, kui hommikusöögi lõpetan, torman poodi, et seda ilu ka oma silmaga näha:)

Minu poolt on ajakirjas neli koogiretsepti ja üks mõnus magustoit (klassikaline panna cotta), mille retsepti ma blogis kohe ka jagan. Selle retseptiga küll ruttame natukene ajast ette, sest maasikateni on veel aega üle kuu aja, aga kuna see ajakiri ilmub iga kahe kuu tagant, siis seekord on retseptid mai ja juuni kuudeks, mistõttu kaasatud on nii maasikad kui ka rabarberid. Aga rabarberiretsepte saate juba ajakirjast, lisaks on minu poolt ka üks Kreeka pähklitega brownie. Selle brownie kohta arvab Marju, kes on ikka üsna mitut minu tehtud šokolaadikooki maitsta saanud, et see on parim brownie, mida ma teinud olen:) Ja Marju elukaaslane, kes samuti kõiki neid brownie‘sid koos temaga söönud on, pidi temaga nõus olema:D

Minu retseptid ajakirjas ongi koostöös Marjuga, õigemini retseptid ja koogid on minu poolt, imeilusad fotod nende juurde pildistas aga Marju. Selle üle on mul kohe eriti hea meel, sest ükskõik kui palju ma ei pingutaks, nii ilusaid pilte ma ei oleks kindlasti võimeline ise fotokast välja võluma! Kas keegi peale Marju üldse on?! Ma tean, et ma ei ole ehk päris:) objektiivne, sest Marju on ka ülilahe inimene, aga siiski teevad minu arvates need pildid mu koogid veel 10 korda ahvatlevamaks. Või mis Teie arvate?:)
Ja ei saa jätta mainimata, et lisaks mulle ja Marjule on ajakirjast võimalus saada veel ühe toidublogija retsepte. Arvestades muidugi Tuuli tegemiste mastaapsust (kaasabist mitmete kokaraamatute väljaandmisel kuni kokasaateni Lusikas välja) ma ei teagi, kas “toidublogija” on üldse kohane tiitel, mida Tuulist rääkides kasutada. Kuna aga blogist sai see kõik alguse ja meie blogid on ka need, mis meid kõiki kolme on omavahel kokku viinud, siis las jääda nii :)
Siin aga üks lihtne klassikaline vaniljeseemnetest mustav panna cotta, mille juurde kuni esimeste kodumaiste maasikate ilmumiseni võite teha kastme hoopis rabarberist, kui välismaa maasikaid ei soovi kasutada. Panna cotta on piisavalt magus, et hapukas kaste seda ideaalselt täiustama sobiks:)

Erakordselt ilusa foto eest suured tänud Marjule! Kõigile teistele head isu ja toredaid lugemiselamusi!!!

Panna cotta:

  • 400 ml vahukoort
  • 400 ml piima (3,5 %line)
  • 200 g suhkrut
  • 1 vaniljekaun
  • 4 želatiinilehte

Pane koor, piim ja suhkur potti. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks ja tõmba väikese terava noa otsaga seemned välja. Lisa seemned ja kaun potti ning lase segul madalal kuumusel keema tõusta segades kuni suhkur lahustub. Keera kuumus maha ja lase u 10 minutit maitsestuda, seejärel kurna läbi sõela, et eemalda vaniljekaun ja võimalikud kaunakiud. Sõel ei tohiks väga the olla,s est vaniljeseemned pevad ilusti läbi aõela tulema.

Leota želatiinilehti kausis külmas vees vähemalt 5 minutit, seejärel pigista neist vesi välja ja lisa kuumale koore-piima segule ning sega kuni lehed lahustuvad.
Vala segu kuue vähemalt 1,5 dl vormi sisse. Pane vormid vähemalt 3 tunniks külmkappi kuni panna cotta on ära tahenenud.

Kui soovid panna cotta serveerimisel vormist välja kummutada, siis tee vormid enne kooresegu sisse panekut külma veega märjaks ja vala segu märja vormi sisse. Keera iga panna cotta alusele välja. Et see paremini õnnestuks, võid vormid kasta u 10 sekundiks kuuma vee sisse ja libistada noa vormi ja panna cotta vahelt läbi.

Maasikakaste:

350 g maasikaid
1 spl sidrunimahla
2 spl suhkrut

Maasikad võiks pudrunuiaga kergelt laiaks litsuda. Pane kõik koostisained potti ja kuumuta segades madalal kuumusel kuni suhkur lahustub. Lase keema tõusta, keera kuumust vähemaks ja lase madalal tulel u 3 minutit podiseda. Võta pott pliidilt ja lase enne serveerimist jahtuda.