Värsked kevadrullid

Tallinnas on üks väga tore restoran, nimega Saigon. ja sealt saab neid värskeid kevadrulle ka. see on kerge tee. aga täispikk tee pole ka raske;) klassikuid tsiteerides – ka sellega saavad hakkama isegi abikaasad;) Vietnamis on need rullid väga sageli värsked, ilma frittimata, mis on tore. me tegime neid Gioani kokakoolis ka (kokakool oli ka tore, mis sest, et neid on seal palju. see oli reisi üks “neist” hetkedest. et tegime nö “restorani köögis” süüa. väljas jalutasid mööda turistid, ja need jõel peegeldusid need kuulsad lambid. kahjuks ei kirjuta ma seda posti ka talvel. kuigi, kui me esimesel õhtul kohale jõudsime, oma hotelli, ja selle vastas olevasse universaalputkasse (restoran-pesumaja-giiditeenus) sööma jõudsime, tekkis mõte, et äkki laseks selle kokakooli asemel hoopis sellel tüdrukul, kes seal kokkas, meile söögitegemist õpetada). see riisipaberiga nätserdamine on harjumise asi. tegelikult rohkem harjutamise.

 

  • riisipaberit, vastavalt sööjate hulgale (Piprapoe omad pole pahad, mingi seletamatu ime läbi on sama riisipaber Stokis odavam, aga ma soovitaks neil osta sisse väiksemaid. Umamist kumab läbi teadja inimese käsi, need olid kohe palju paremini käsiteldavad)
  • 2 pikk kurk, ribadeks viilutatuna (mina teen koorijaga laastud ja siis need omakorda ribadeks)
  • pool porgandit (sama strateegia, mis kurgil)
  • 1 spl veiniäädikat
  • pool tl soola
  • pool tl suhkrut
  • värsket hakitud münti
  • värsket hakitud koriandrit
  • röstsibula helbeid
  • riisinuudleid
  • rohelist salatit
  • suuri krevette (ka vastavalt rullide arvule, igasse rulli 2 tk. kui veel keegi ei tea, siis soodsaim hinna ja kvaliteedi suhe on kahe iksiga Maximas)
  • terveid rohelise sibula latvu (rullide “sabaks”)


dipikaste:

  • 1 hakitud värske tshillit
  • 2 hakitud küüslauguküünt
  • 1 spl suhkrut
  • 0.5 spl laimimahla
  • 1 spl kalakastet

haki ja sega. kogu sousti on mõtet kordistada ka vastavalt rullide arvule.

sega omavahel kurgi ja porgandi viilud, lisa sool & suhkur ja äädikas. lase pisut seista. võta puhas riidetükk, pane kogu saadus sisse ja pigista kuivaks. pane kurgi-porgandiviilud kaussi.  võta u paarsada grammi riisinuudleid (ka vastavalt rullide hulgale). aja vesi keema. võta teine kauss, pane sinna peotäis nuudleid, vala nuudlitele, lase u 5 minutit seista, vala vesi ära ja jahuta nuudlid külmas vees. võta järgmine kauss leige veega, kuhu kevadrulli paber vabalt sisse mahub (kui on pisem, siis paber murdub). siis tuleb keeruline osa. kui on vabalt vedelev tasuta tööjõud, siis tuleb see kaasata – sest riisipaberi lehti on hea võtta kuiva käega – muidu kleebivad allesjäänud kokku. ja vahepeal käsi kuivatada on tüütu. võta märg riisipaber ja lase u 5 sekundit seista. moodusta igale paberile umbestäpselt keskele kuhi porgandi-kurgi viiludest, salatilisest, riisinuudlitest, lisa hakitud münti ja koriandrit, röstsibula helbeid ja pipart. murra riisilehe küljed saadud hunniku peale kokku, ja alusta rullimist. kui u pool rulli moodustet, pane sinna peale 2 kooritud krevetti ja rohelise sibula latv, “sabaks”.  söö kohe. isu ei saa kunagi otsa. krevettide asemele võib panna mida iganes, või need ka päris ära jätta.