Vegan apelsini-pähkli brownied pohlatäidisega

Chaga Health on üks tore ja tänuväärt eestimaine ettevõte, kes toodab uuendusliku tehnoloogiaga kuivatud kodumaistest metsadest pärit supermarju ja muid “superfoode”. Tooted valmivad külmkuivatusmeetodil, mis aitab säilitada maksimaalses annuses vitamiine, mineraalaineid, antioksüdante ja kõike muud, mida me oma toidus näha ja tunda igatseme. Eestimaa metsasaadused on muide äärmiselt toitaineid täis tuubitud – paljugi rohkem kui näiteks lõunanaabrite omad. Ja miks see nii on? Sest meil on õnn asuda sellisel laiuskraadil, millisel teised ei asu ja mis tingibki selle toitainerikkuse. Põnev info, mis? :) Oli ka minu jaoks, kui üks Chaga perenaistest, Eva mind neil teemadel haris. Põnevat lugemist neil jagub ka kodulehel: http://chagahealth.eu/. Edasimüügi kohti, kust tooteid leiab, jagub ka: http://chagahealth.eu/edasimuujad/ – paljud suured toidupoed ning muidugi ka hulgaliselt väikseid ökopoode.
Tänane retsept sobib nende väikeste vitamiinipommidega hästi kokku, sest tegu on ka hästi tervisliku, aga samas tummise, vegan šokolaadikoogiga. Tume šokolaad ja naturaalne kakao sisaldavad teadupärast ka ohtralt antioksüdante, apelsin lisab C-vitamiini ning pähklid ja pähkliõli asendamatuid rasvhappeid. Ainuke tänapäeva tervisegurude silmis “patune” komponent on vana hea nisujahu, aga  ka seda kasutan alati kindlalt ökovarianti ja muidugi võib valida ka täistera versiooni, siis jääb kook veidi teralisem, muredam ja vast mitte nii sametine ning dekadentlik. :)
Tänase postituse alaosas toon aga lõpuks välja väikese pildiseeria juba nädal aega tagasi möödunud Kalamaja Päevade hoovikohvikute raames tegutsenud Travolta hoovikohviku tegemistest, sest ka mina olin oma Helena’s Bakery’ga seal kaasategev. :)

Vegan apelsini-pähkli brownied pohlatäidisega

12 tk

KOOK:
250 g mahejahu
300 g Muscovado suhkrut või mõnd meelepärast toorsuhkrut (võid kasutada ka väga tervislikku indiaanisuhkrut või palmisuhkrut)
1 tl küpsetuspulbrit
75 g tumedat naturaalset kakaod
1 tl soola
125 ml sarapuupähkli õli (müüakse nt Selver Gurmee lettides), võib asendada muu rafineerimata pähkliõliga
125 ml õunapüreed (võid valida nii suhkruga kui suhkruvaba)
1 apelsin (nii pigistatud mahl kui riivitud koor)
ca 200 ml külma vett
50 g hakitud ekstratumedat vegan šokolaadi
peotäis hakitud kreeka pähkleid
TÄIDIS:
200 ml sama õunapüreed, mida kasutad koogis
1 pakike Chaga külmkuivatatud pohli
või
1-2 peotäit sügakülmutatud pohli
või
1-2 peotäit vees konserveeritud pohli
või hoopis asendad õunapüree ja pohlad koduse pohlamoosiga!
  1. Säti ahi 175 kraadi juurde võimalusel pöördõhurežiimile.
  2. Võta suur 22 cm x 33 cm kandiline ja kõrge vorm, õlita see, et küpsetuspaber kinnituks ja vooderdagi küpsetuspaberiga. Kui sellist vormi pole, võid muidugi kasutada ka teistsugust – peaasi, et taigen ära mahuks. Kui taignakiht tuleb olenevalt vormi kujust väga paks, siis pead korrigeerima ka küpsetusaega.
  3. Suures kausis sega jahu, suhkur, küpsetupulber, sool, kakao ja sega korralikult läbi.
  4. Võta mõõdukann, mõõda sinna õli, lisa õunapüree, pigista apelsinimahl ning riivi sisse koor ja vala juurde niipalju külma vett, et täituks 500 ml. Klopi vedelikud ühtlaseks.
  5. Lisa vedelik kuivainetele ja sega kiiresti (aga mitte liiga jõuliselt) ühtlaseks. Lisa ka hakitud šokolaad ning pähklid ja sega nii, et need ühtlaselt taignasse jaotuks.
  6. Vala taigen ettevalmistatud vormi, silu ühtlaseks ja pista ahju (keskosasse või väike nõks allapoole).
  7. Küpseta 30 minutit ja lase restil jahtuda. Kui Sa täidist lisada ei soovigi, siis võid lasta jahtuda minimaalselt ja nautida kooki soojalt. Kui aga lisad ka täidise, siis selleks, et kook lõigates katki ei läheks, võiks see olla pigem jahtunud.
  8. Täidise jaoks lihtsalt sega komponendid.
  9. Koogi võid keskelt poolitada nii, et teed seda terve koogiga korraga, määrid täidise poolte vahele ning lõikad siis parajad tükid, aga kui Sa pole biskviidi lõikamises kodus, võid vabalt poolitada ka juba väiksed valmis lõigatud tükid ning siis igaühele täidist eraldi vahele määrida