Vietnami stiilis pajaroog sealihast

Sügise alguses sattusin ühele toredale üritusele. Nimelt olin ennast kirja pannud Toiduakadeemia Aasia köögi koolitusele, kus õpetusi jagas restorani Riis peakokk Kadri Tran.( Suured tänud nii Toiduakadeemiale kui ka Kadrile,sest õhtu täis rõõmsaid kokkajaid ning apetiitseid aroome jääb veel kauaks meelde) Juba esimesest silmapilgust armusin ma tollesse menüüsse ning juba esimene suutäis sel õhtul oli lihtsalt taevalikult jumalik. Otsustasin teiega oma õhtu lemmikut jagada. See pidavat olema kuulsa Hiina kommunisti, Mao Zedongi lemmikroog. Kasutasin kõikvõimast Google’it ja avastasin, et väide pidaski paika. Kes oleks võinud arvata, et minul ja Maol võib midagi ühist olla. Keda sõna pajaroog hirmutab, siis selle valmistamine on sama lihtne kui pannkookide küpsetamine. Nii et, on aeg poodi lipata ning kilo värsket,rõhutan veelkord värsket ning kindlasti ühe noore sea liha osta. Mina läksin oma tüki valikuga alt, kohe vägagi maa-alt.

Vaja läheb(jätkus neljale näljasele) :

  • 1 kg sea ribiliha ilma kondita
  • 4 spl suhkrut
  • 5 spl kalakastet ( Thai Choice)
  • 1 spl Hiina 5-vürtsi segu ( saadaval Piprapoes)
  • 3 suurt sibulat
  • 4 muna
  • 500 ml vett
  • Rohelist sibulat
  • Soola,pipart

Serveerimiseks:

  • Jasmiiniriis

Alustuseks lõika ribiliha pealt nahk koos pekiga ära(mina pidin küll saagima, sest müüja oli mulle ühe vana ja vintske sea nässaka kotti pistnud) ning seejärel lõika parajalt suured paari sentimeetrised kuubikud. Otsi sahtlist suuremat sorti pott ning aja pliidil kuumaks. Lisa poti põhja suhkur ning lase karamellistuda, seejärel lisa hulka viie vürtsi segu. Sega hoolikalt, et miskit põhja ei kõrbeks ning kuumuta kuni segu muutub tumepruuniks. Nüüd viska hulka liha ning prae kergelt läbi. Kalla peale vesi ning jäta hauduma. Samal ajal lõika sibulad kuubikuteks ning lisa lihale. Liha peaks pajas podisema kuskil 1,5 h, et tulemus jääks mõnus pehme ja mahlane.  Samal ajal võid munad ära keeta, vähemalt 15 min, et nad seest vedelad ei jääks. Vahepeal maitsesta liha soola,pipra ja kalakastmega- Umbes 30 minutit enne liha valmimist võib riisi keetma hakata. Selleks pese riisi külma vee all nii kaua, kuni pesuvesi on selge. Pane riis potti pooleks veega, aja riis kaane all keema, keera minimaalse kuumuse peale ning lase rahulikult riisil haududa 25 min ilma kaant kergitamata. 15 minutit enne liha valmimist lisa pajale kooritud terved munad. Samal ajal haki roheline sibul.

Kui riis tundub valmis olevat, siis tõsta kaas,sega läbi ja lase veel minuti jagu pliidil seista. Kui mu kalkulatsioonid õiged olid, siis peaksid nii liha kui ka riis ühel ajal valmis olema. Ärge kurvastage kui esimest korda Jasmiini riisi keetmine välja ei tulnud. Ka minul on esimesed korrad pigem riisipuder potist vastu vahtinud. Põhjuseks on olnud, kas liiga vähe vett või liiga kuumal temperatuuril keetmine.

Serveerimisel lõika munad pealt neljaks ning raputa peale rohelist sibulat.

Retsept  imepisikeste mugandustega  Toiduakadeemia koolituselt, peakokk Kadri Tran.