Vürtsikas kana tagine
Tagine on minu arvates ideaalne talvine soojendav ja mõnusalt vürtsikas toit. Samas on tagine’i väga lihtne teha ja ainus aeganõudvam asi on roa ahjus küpsetamine. Retseptis toodud tagine’i kogusest jätkub ilusti umbes kümnele sööjale, mis teeb sellest pajaroast tõsiselt tänuväärse toidu, kui on vaja suuremale hulgale inimestele süüa pakkuda.
Võid kintsuliha asemel kasutada ka broileri rinnafileed, aga kintsulihaga jääb roog oluliselt maitsvam ja mahlasem. Ööpaeva jagu vürtsidega seismist teeb kintsuliha aga veel eriliselt hõrguks.
Kokkamisel kasutasin seekord mulle katsetamiseks toodud Santa Maria ja Rannamõisa tooteid. Tagine’is sisalduvad kaneel, ingver ja paprika on Santa Maria Organic sarjast, mis koosneb ökoloogiliselt kasvatatud puhastest maitseainetest, mille kasvatamisel ei ole kasutatud kunstväetisi ega -taimekaitsevahendeid. Minu suureks rõõmuks on mõned Organic sarja tooted (nt ingveripulber) ka Fairtrade’i põhimõtetega kooskõlas. Fairtrade programm on loodud vaesuse vastu võitlemiseks arengumaades ning see tagab Aafrika, Aasia, Kesk- ja Lõuna-Ameerika talunikele ja töölistele õiglase töötasu ja parema toimetuleku. Mulle sellised asjad meeldivad, niiet soovitan!
Kana tagine:
- 900 g kondi ja nahata broileri kintsuliha (Rannamõisa)
- 1 spl cayenne’i pipart (Santa Maria)
- 2 spl paprikapulbrit (Santa Maria Organic sarjast)
- 1 spl värskelt jahvatatud musta pipart (kasuta nt Santa Maria Tellicherry musta pipart)
- 1 spl ingveripulbrit (Santa Maria Organic sarjast)
- 1 spl kurkumi (Santa Maria)
- 3 spl kaneeli (Santa Maria Organic sarjast)
- 1 spl värskelt jahvatatud “tšillisädemeid” (Santa Maria, veskile on kirjutatud Chili Explosion)
- õli praadimiseks
- 3 suurt väikesteks tükkideks hakitud sibulat
- 5 peenelt hakitud küüslauguküünt (alati võid ka veits rohkem panna, eriti juhul, kui kasutad poes müüdavat Hiina päritolu küüslauku, mis on oluliselt mahedam kui Eestis kasvanud “päris” küüslauk)
- 0,5 l tomatimahla
- 400 g hakitud konservtomateid
- 200 g kuivatatud aprikoose
- 50 g rosinaid (soovi korral)
- 50 g mandlilaaste (võid vabalt rohkem panna)
- 500 ml kanapuljongit
- 2 spl mett
Haki peenelt sibulad ja küüslauguküüned. Küpseta pliidil madalal kuumusel tagine’i vormis õli sees peenelt hakitud sibulaid koos ülejäänud kolmandiku maitseainetega u 10 minutit kuni muutuvad klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk u 3 minutit enne küpsetamise lõppu.
Värske salat:
- 1 suur kurk
- 3 keskmist tomatit või u 200 g kirsstomateid
- väike punt rohelist sibulat
- 2 spl petersellilehti
- 2 spl extra virgin oliiviõli
- 2 spl sidruni- v laimimahla
- värskelt jahvatatud Santa Maria laimipipart
Haki tomat ja kurk meelepärasteks tükkideks, lisa peenelt hakitud petersellilehed ning hakitud roheline sibul. Sega juurde oliiviõli ja sidruni- v laimimahl ning jahvata peale laimipipart.
Jogurti-mündikaste:
- 3 dl maitsestamata jogurtit (mina kasutasin Nopri talujogurtit)
- 1-2 spl extra virgin oliiviõli
- 2 peenelt hakitud küüslauguküünt
- 2 spl peenelt hakitud värskeid mündilehti
- värskelt jahvatatud musta pipart (Santa Maria Tellicherry) ja kivisoola (Santa Maria, veskile on kirjutatud Rock Salt)
Sega kastme ained kausis omavahel läbi ja hoia kastet serveerimiseni külmas. Pipra ja soola asemel võid kastmesse jahvatada ka Santa Maria laimipipart.