Vürtsikas õunamoos ehk tšatni koos juustupirukaga
Tšatni valmidust saad üldjuhul kontrollida tõmmates lusikaga risti moosist läbi ja kui see tagasi ei valgu, siis on piisavalt paks ehk valmis saanud. Kui kasutad moosisuhkrut, siis tee see “test” pärast keetmist, kui see on u 10 minutit potis seisnud, sest moosisuhkrut kasutades moos pakseneb jahtudes edasi.
Vaja läheb:
700 g hapukaid õunu (puhastatud õunte kaal)
1 keskmine sibul
200 g rosinaid või kuivatatud jõhvikaid
1 tl sinepiseemneid
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl soola
3 dl õunaäädikat
300 g moosisuhkrut
350 g juustu (eriti hea on mõni kõvem ja pikemalt laagerdunud juust)
100 g suvikõrvitsat
50 g võid
100 g hapukoort
4 suurt muna
50 g toortatra- või nisujahu
meelepärast jahvatatud pipart ja hakitud värskeid või kuivatatud ürte.
Riivi juust ja suvikõrvits, sulata või. Klopi munad kergelt lahti ja sega hulka kõik ülejäänud komponenid. Vala asegu küpsetuspaberiga kaetud 20X30 cm vormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures u 40 minutit kuni pirukas on pealt pruunistunud ja korralikult läbi küpsenud. Lase pärast ahjust väljavõtmist pirukal u 10 minuti taheneda, lõika ruutudeks ja naudi. Pirukas on ühtviisi hea nii soojalt kui ka jahtunult.
PS seekord segasin kogu riivitud juustu piruka sisse, aga tegelikult on veelgi parem, kui osa sellest (u 3/4) tõsta kõrvale ja puistata peale enne ahju panekut.