Apelsinikook vahukommiglasuuri ja rosmariiniga

rosmarinikook-3

Siis, kui lumeigatsus vaevama hakkab, võib kööki minna. Jahu ja suhkruga pisut hullates saab ka lumesadu imiteerida, aga varem või hiljem tuleb see kaos ikka ära koristada. Pole just kõige parem idee jõulutunde loomiseks. Mina proovisin hoopis kooki küpsetada. Rosmariini ja apelsiniga. Rosmariin on üks minu lemmikürtidest, nagunii aga koogis kasutasin seda esmakordselt. Sellest kooslusest olen võlutud. Lisaks saab suhkrus keerutatud rosmariini okstega meelde tuletada, kuidas härmatis välja nägi nendel ammustel aegadel, kui rohi oli rohelisem ja lumi valgem ning krudisev. Mitte, et ma just suur lumefänn oleksin. See tänavune lumevaene soe talv istub mulle päris hästi, ainult, olgem ausad, ega lumeta jõulud seda õiget jõulutunnet ikka ei tekita. Aga kõik võib veel muutuda ja ühel heal hommikul on pilt võib-olla tõesti lummavalt lumine. Seniks aga pakun lumekooki.

2 apelsini
3 muna
50 g heledat muscavado suhkrut
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
2 sl hakitud rosmariini
200 g (mandli)jahu

Vahukommiglasuur

1 apelsini mahl
2 sl želatiini

120 ml vett
150 g suhkrut
1 dl glükoosisiirupit

rosmariinioksi
ekstrapeent suhkrut

Pane ahi soojenema 180 kraadile. Vooderda lahtikäiva (20 cm läbimõõduga) küpsetusvormi põhi küpsetuspaberiga.
Eemalda apelsinidel koor koos valge osaga. Seda on hea teha (fileerimis)noa abil. Eemalda seemned. Pane apelsinid köögikombaini ja töötle ühtlaseks. Lisa teised komponendid. Vala tainas ettevalmistatud küpsetusvormi. Küpseta 180 kraadises ahjus umbes 40 minutit, või kuni koogi sisse torgatud puutikk jääb puhtaks. Tõsta kook jahtuma.

Suhkrusta rosmariinioksad. Selleks kasta oksi sooja vette ja seejärel keeruta suhkrus. Tõsta kõrvale kuivama.

Glasuuri valmistamiseks pigista apelsiinist mahl ja kuumuta. Lahusta selles želatiinipulber. Pane segu elektrilise lauamikseri kannu ja vahusta.
Pane potti vesi, suhkur ja siirup. Kuumuta kuni suhkur on sulanud, lase mõned minutid muliseda. Vala kuum siirup vahustajasse apelsiinimahla segu juurde ja töötle täiskiirusel, kuni moodustub valge voolav ja vahune mass. Selleks kulub umbes 10 minutit. Käsimikseriga töödeldes võib aega rohkem kuluda.

Vala kate koogile. Lase külmkapis pisut tahkuda. Kaunista suhkrustatud rosmariini lehtedega.