böfstrooganov ja hooaja esimene kartulipuder

kartulivõtt, see on tõeline paine ja möödunud aegade romantika samaaegselt. igasügisene kohustus õndsal kooliajal. pluss kodune põld, just siis, kui midagi “kordades” targemat teha oli. hiljem, õrnas eas välismaale sattudes, selgus et tegemist on suisa “orgaanika ja biodünaamikaga”. nüüd on nii, et me ikka üritame, sest kuidas sa vanainimesi nende kiiksus (ikkagi kõigest hoolimata oma kartulit kasvatada) aitama ei lähe, aga alati ei õnnestu. sel aastal õnnestus ja “tänutäheks” ähvardati meid esialgu kohe käsitsi kookimisega, aga nii hullusti õnneks ei läinud. ilmselt ei murra see väike vaheldus ja omas mõttes pigem positiivne kiiks kellelgi konti – tuiata tunnike mööda pehmet põldu traktori järgi, visata mõni kartul korvi, leida mõni hiirepesa, korjata pärast natuke pohli ja ujutada auto pagasnik kukeseentega üle. tagasi suures linnas, kartul nö “salves”, tuli mõte, et seda uue hooaja esimest putru peaks millegi väärilisega “kroonima”. ja siis selgus, et ma ei ole ise korralikku böfstrooganovi teinud. see viga tuli parandada. internet on teadagi suur ja lai, juhiseid oli erinevaid (nami, Tuuli jne jne. alates sellest, et lihale vaevu panni näidata, kuni pikema hautamiseni välja. ma siis tegin oma kuldse keskmise. ja sai hea. ilmselt põhiline on vastav liha, siinkohal lasin vähe vasakult ja ostsin poest Rakvere vastava “stardikomplekti” valmis liha näol. aga see ei olnud ka liiga vale otsus, ma pean ütlema.

böfstrooganov

300 gr veiseliha, ribadena
praadimiseks õli
1 keskmine sibul
3 spl tomatipastat
1 tl sinepit
1-2 keskmist hapukurki
vett või puljongit hautamiseks
1 dl hapukoort
0.5 spl jahu
soola-pipart

minu konkreetne versioon sai siis selline. kuumuta pann ja prae liha. ja vat siin läksid juhised lahku;) mõni käskis liha kõrvale panna, et mitte üle küpsetada, suurem enamus siiski soovitab hautada. ilmselt oleneb liha kvaliteedist (ja koolkonnast). maitsesta soola-pipraga, lisa tomatikaste, sinep ja vesi, hauta pool tunnikest. mina praadisin sibula teisel pannil (ja panin hoopis selle kõrvale;). lisa jahu ja hapukoor, timmi maitsed paika, siis pane juurde tükeldet hapukurk. hauta veel u 5 minutit. vahetult enne serveerimist pane juurde praetud sibulad. serveeri kartulipudruga. mehed ja lapsed on kindlasti rahul, ehk teised ka.