Crème brûlée ehk brüleekreem

Eelmise aasta üks kasulikumaid (kuidas võtta :) soetatud köögividinaid oli gaasipõleti, mis originaalis polnudki niiväga köögividin – pärit ju teine hoopis ehituspoest ;) Lisaks kõigele muule sulatab see hästi ka suhkrut, näiteks crème brûlée peal.

Brüleekreem / Crème brûlée

Crème brûlée ehk eesti keeli brüleekreem on tavaliselt vanilliga maitsestatud keedukreem, mida katab krõbe pruunistatud suhkru ehk brülee kiht. See prantsuse magustoit on koostisosade poolest üsna lihtne, kuid pakub hästi valmistatuna meeldiva toiduelamuse, miks muidu see üle maailma nii armastatud on :) Tavaliselt valmistatakse crème brûlée’d individuaalsetes väikestes portsionivormides (ehk ramekin-vormides) ja serveeritakse külmalt. Suhkrukiht karamellistatakse vahetult enne serveerimist. Sööma hakkamisel karamelli katkilöömise prõks lausa paitab kõrvu.

Brüleekreem / Crème brûlée

Antud retsept on leitud Nami-namist ja selle järgi valmistatakse  crème brûlée’d  Edinburghi kohvikus Le Café St Honore. Tegelikult on valmistamismeetodeid mitmeid, selles versioonis kreemi ahjus ei küpsetata.

Sellest kogusest saab kuus portsjonit:

  • 6 munakollast
  • 5,5 dl 35% rõõska koort
  • vanillikaun
  • 75 g suhkrut

Klopi munakollased suhkruga vahule. Pane pikuti pooleks lõigatud vanillikaun koorega potti, kuumuta keemiseni ja siis eemalda tulelt. Vala tasakesi ja pidevalt segades kuumutatud koor munavahu hulka. Pane pott keskmisele tulele ja kuumuta kreem 83 kraadini (kasuta termomeetrit). Sega pidevalt, ära lase kreemil põhja kõrbeda. Saavutades vajaliku temperatuuri, eemalda pott kohe tulelt. Kurna kreem läbi sõela ja täida sellega portsjonvormid. Lase kreemil jahtuda ja hoia üleöö külmkapis.

Vahetult enne serveerimist kata kreemid õhukese kihi suhkruga. Kõrveta suhkur kas leeklabiga või ahjus grillrežiimil karamelliks. Serveeri kohe koos värskete marjadega.