Features
12 küsimust Silja Luidele
Esitasime 12 küsimust hinnatud kodukokale, kokaraamatute autorile ja toiduajakirjanik Silja Luidele.
Lapsepõlve lemmiktoit?
Maal vanaema juures puuküttega pliidil searasvas praetud krõbedad kartulid, millele oma põllult korjatud värsket maitserohelist peale hakitud; sinna juurde vanaisa suitsutatud lest või seasink ja tomati-kurgi salat hapukoorega. Kõik aedviljad olid oma põllult, aiast ja kasvuhoonest. esimesed väikesed keedetud kartulid kukeseenekastme ja värske maitserohelisega olid samuti ülihead! ja mets- või aedmaasikatest toormoos :) Kodus olid mu lemmikuteks puuküttega ahjus tehtud krõbedad ahjukartulid suitsulihaga, ahjukana ja frikadellisupp
Viis toiduainet, mis sul alati külmkapis on?
Paar pakki võid, vähemalt üks pudel šampanjat, Parmesani jt juustusid, kaks karpi mune, pakk piima.
Mida valmistaksid 15 minutiga õhtusöögiks?
Ahjulõhe või värske salat avokaado, tomatite ja mozzarellaga või mõni lihtne kanaroog või pasta.
Kas on asju, mida sa kunagi ei sööks?
Ämblikud ja muud putukad, maod jt roomajad.
Mis on köögis nässu läinud?
eelmisel kevadel, kui hakkasin Tartus olles pavlovat tegema, selgus, et majas ei ole tilkagi äädikat, va balsamico. pärast küpsetamist selgus, et tegelikult ei olnud ka palsamiäädikat, vaid see munavalgevahu sisse lisatud pruun vedelik oli hoopis sojakaste … üllatuslikult kõlbas kook ikkagi süüa :)
Millised rahvusköögid maitsevad?
Itaalia – lihtne, värske ja puhtad maitsed;
Korea – mitmekesine, erilised maitsekombinatsioonid ja koostisained;
Argentiina – suur valik mahlast ja õiges küpsusastmes veiseliha, mida tummiste punaveinidega nautida.
Kas oled suur magusasõber?
Oooojaaaa :)
Kohvi või tee?
Armastan kohvi – ilma korraliku kange kohvita ei saa päev alata!
Lemmik söögikohad Eestis
Mul on kolm suurt lemmikut, mille peale iga ilmaga kindel võin olla, mida julgen kõigile soovitada, kus ma alati maitseelamuse saan ja mille roogades mitte kunagi veel pettunud ei ole olnud:
Põhjaka – alati värskest kohalikust ja hooajalisest toorainest tehtud imemaitsev toit!
Gianni – ehe Itaalia köök kõigi selle parimate omadustega
Moon – parimad vene köögi klassikud ja kvaliteetsest toorainest valmistatud muud maitsvad toidud.
Kust ammutad ideid kokkamiseks?
Loen välismaiseid toiduajakirju ja käin (eriti välismaal olles) palju väljas söömas ja kokakursustel. Suurepäraseid ideid ja häid retsepte saan pidevalt ka sõpradelt ja tuttavatelt – kui külas olles midagi head saan, siis küsin reeglina, kuidas seda tehti.
Lemmik celebrity chef
Jamie (Oliver) on väga inspireeriv, eriliselt karismaatiline, alati särav ja rõõmus; retseptid on lihtsad, kiired ja kerged ning alati maitsvad.
Suurim kokandusalane saavutus
Mul on tõeliselt hea meel, et mu blogi on leidnud igapäevaselt nii palju lugejaid – olen selle eest tõeliselt tänulik. Kuigi mu retsepte on mitmetes teistes kokaraamatutes, siis oma suurimaks saavutuseks pean (lisaks oma blogile) oma kolme kokaraamatut, millest kahes viimases on ka fotod mu enda tehtud. Nii raamatut “Lihtsad ahvatlused” kui ka “10 jahu soolastes ja magusates küpsetistes” sisaldavad mitmeid mu enda ja sõprade lemmikretsepte, mida päris sageli valmistan.