Jogurtis küpsetatud kala (karri)

Where have all the flowers gone? 
Long time passing 
Where have all the flowers gone? 
Long time ago 
Where have all the flowers gone?

Lilledest on mul õigupoolest suht suva, vähemalt hetkel ja seda ka selle kummalise püha kiuste (kuigi hommikul ma tõesti ei saanud jagu kiusatusest midagi eriti roosat FB jagada). Tegelikult tulid need lauluread meelde täna kui tegin väikest poetretti, et järjekordse karriga kätt harjutada. Ja mida ma ei leidnud? Where have all the chilies gone? 

Täielik defka. Ja kust midagi puudu on, siis sinna tuleb kohe puuduvaid asju juurde. Värsket koriandrit võibki otsima jääda, aga kuna on südatalv ja GrüneFeel või mis see iganes on, on tasuvam koledat lehtsalatit kasvatada ning ma üldiselt ei poolda palju rännanud ja maailma näinud kaupa, siis las olla. Anname andeks. Aga miks ei ole kookoslaaste ega helbeid? Ja siis üks kord keset talve kui mina tahan osta jäätist. Ja neil on ainult leivmaitselist Dixit. Tort kirsil. Või see tähendab teistpidi. Või vahet pole. Pfff.

Okei! Selle nädalased kaks kohustuslikku vihamisminutit on läbi. Liigume edasi. Retsept jälle Camellia Punjabi karriraamatust* (lk 128, neljale)

  • 600 g kalatükke (mul oli koha)
  • 1 1/2 tl soola
  • 2 sl sidrunimahla
  • 1/2 tl kurkumipulbrit
  • 2 tl sinepiseemneid
  • 1 1/2 tl koriandripulbrit
  • 3/4 tl vürtsköömnepulbrit
  • 1 tl punase tšilli pulbrit
  • 2 tl hakitud ingverit
  • 2 tl hakitud küüslauku
  • 5 supilusikatäit õli
  • 1/2 tl põld-lambaläätse seemneid
  • 1 roheline tšilli, peeneks hakitud
  • 5 cm tk kaneelikoort
  • 5 rohelist kardemoni
  • 3 tk nelki
  • 2 keskmist sibulat, peeneks viilutatud
  • 200 ml klopitud täisrasvast jogurtit
  • 3/4 tl suhkrut
  • 2 tomatit, hakitud
  • 3 sl smürna rosinaid või kollaseid seemneteta rosinaid (vees leotatud)

Kala jogurtis

  1. Eemalda kalalt nahk ja pese korralikult. Sega 1/2 tl soola sidrunimahlaga ja määri kalas sisse. Lase 30 minutit seista, loputa.
  2. Sega kõik 5 vürtsipulbrit (sinepiseemned käivad nonde hulka), ingver ja küüslauk 100 ml vega ja valmista pasta.
  3. Kuumuta suurel pannil õli, lisa põld-lambaläätse seemned, hakitud roheline tšilli, kaneel ja kardemon. 30 sekundi pärast lisa nelk, 10 sekundi pärast lisa sibul ja prae, kuni see on helepruun (selleks kulub umbes 10 minutit). Lisa vürtsipasta ja küpseta madalal kuumusel, kuni suurem osa vedelikku on aurustunud. Seejärel prae vürtse pidevalt segades veel 2 minutit.
  4. Lisa 2 sl vett jaküpseta 1 minut, seejärel lisa 400 ml vett ja kuumuta 10 minutit, nii et sibul muutub pehmeks ja vürtsid küpsevad korralikult.
  5. Keera kuumus hästi madalale, lisa klopitud jogurt ja sega pidevalt 3 minutit. Lisa suhkur, tomat ja kuni 200 ml vett, olenevalt sellest, kui paksu kastet soovid, 1 tl soola ning sega korralikult. Lisa ettevaatlikult kalatükid ja küpseta 3 minutit ilma kaaneta, enne kui keerad kalal teise külje. 3 minuti pärast lisa rosinad ja küpseta ilma kaanete, kuni kala on täiesti valmis.
Minu meelest tuli ülihea. Kuigi ma olen täheldanud (ka teiste karride puhul), et pigem peaks vett lisama jaokaupa, kipub natuke vedelaks jääma.

——————–

*Kas ma olen juba maininud, et see on väga hea raamat?  Ilmselt olen. Aga mainin veel. Money well spent.