Jõulutäidisega pirukad (mince pies)

Polegi varem teinud neid. Ja palju õnne mulle aga ainult kole pilt on pakuda.

...

Pärast seda kui ma olin u nädalaega erinevaid ajakirju lugenud, et leida sobivat retsepti, jõudsin järeldusele, et tuleb natuke ikka modifitseerida. Aga aluseks sai võetud Jamie Oliveri ajakirja käesoleva aasta detsembrinumbris (nr 54) olev retsept (lk 139). Ja ega originaalretsepti saagi võtta, keegi anonüümne kommenteerija käib ringi ja ähvardab kohtukutsega (see jutt on muidugi isase veise ekskrement).

  • 1 Granny Smithi õun
  • 75 g hakitud mandleid (kooritud, kui viitsid võid röstida ka)
  • 1/2 sidruni koor ja mahl
  • 1 apelsini koor ja mahl
  • 90 g kuivatatud jõhvikaid (ja/või kirsse)
  • 50 g hakitud datleid
  • 100 g kollaseid rosinaid
  • 150 g rosinaid “tavaline”
  • 80 g mixed peel (kasutasin seda poes müüdavat veidrat sukaaditoodet, pool pakki apelsini ja pool sidruni oma)
  • pöidlasuurune tükk ingverit, riivitud
  • 1 tl kaneeli
  • muskaatpähklit, mina enamasti üle veerandi korraga riivida ei viitsi
  • 1 1/2 tl mixed spice (noh be crative – nelk+vürts)
  • 100 g pruuni suhkrut
  • 50 g suhkrupeedisiirupit!
  • 100 g võid (kui juhtub olema neeru/ploomirasva või lihtsalt searasva, võib osa sellega asendada)
  • 50 ml brändit
  1. Pane kõik koostisosad suurde kaussi, sega, kata kinni ja jäta 24 tunniks seisma
  2. Taigna retsepti ma siin kohal ei jagaks. Ma tegin selle Jamie oma, selline lihtne – jahu+või+tilk vett. Ja noh käras kah aga ma arvan, et saab paremat. Pealegi selle kogus oli kuidagi veider, oleks pidanud nagu 24 jaoks jaguma… Aga ma sain 12 ja natuke jäi järgi. Teise pannitäie tegin lehttaignaga.
  3. Igastahes taignaga tuleb vooderdada spets mince pie vormid või sellised parajad muffinivormid.
  4. Kuumuta ahi 180C
  5. Siis täita vormid parajasti ja panna peale kaunistuseks täheke.
  6. Muretaigna omad küpsesid kaaaaauaaa, 20 + 10 minutit vähemalt. Lehttaigna jaoks tuleks temperatuuri tõsta ja nood lähevad kiiremini.