Karamelline õunakook mandlipõhjal

Kui viimasel ajal uudiseid lugeda, võib jääda mulje, et justkui süüa ega juua enam midagi ei saakski (või õigemini – tohiks) … Täiesti põhjendamatutele gluteeni- ja laktoosipaanikatele on nüüd lisandunud ka liha-, alkoholi- ja suhkruhüsteeria, niiet varsti ilmselt tuleb vaid brokkolist ja spinatist ära elada, et kõiki eeskirju ja nõudeid täita ning kõiki kahjulikke asju vältida :D Siin on aga üks väga hea artikkel sellest, kuidas asjad tegelikult liha, nisu, piimatoodete, munade ja mitme muu asjaga on – vahelduseks päris tervistav lugemine:) Mina igal juhul tähistasin esmaspäeval saabunud “suurepärast lihauudist” kohe samal õhtul enne teatrisse minekut ühe suure böffiga ja olen selle nädala jooksul nii kodus kui ka erinevatel (toidu)üritustel söönud rohkem liha kui tavaliselt paari-kolme nädala jooksul:) Rõõm muidugi tõdeda, et vähemalt rasv on tänaseks rehabiliteeritud, st enam ei tõmmata võrdusmärki sõna “tervislik” ja “rasvavaba” vahele. Siin on üks uuemaid artikleid sel teemal, millest nähtub, et kaalust alla võtmiseks ei soovitata rasva vältida. Tore! :)
See karamelline ja mahlane õunakook on valmistatud taaskord mandlijahuga. Seni olen mandlijahust põhjaga teinud peamiselt juustukooke, nt punaste sõstardega ja maapähklivõiga, kuid seekord suurendasin jahu kogust ning valmistasin rohkem tainast, et see ulatuks ka vormi ääretele. Retsept ilmus kolmapäevases Eesti Ekspressi Gurmees. Sel nädalal tuli trükist ka ETK ajakiri “Hetk”, kus on minu pähklitega õunakrõbediku, mandlitäidisega pirni- ja karamellikreemiga pohla-õunakoogi tegemisõpetused. Kõik sellenädalased retseptid said tegelikult valmis juba augustis ning olid mõeldud septembri- ja oktoobrikuiseks kokkamiseks, kus kõiki mõnusaid ja maitsvad kodumaised aia- ja metsasaadusi vabalt saada on, kuid ka hetkel veel on õnneks vaatamata juba esimestele öökülmadele võimalik sügisande hankida. Siin on aga kirjas, millised neist maitsevad novembris eriti hästi ;-)
Ja lõpetuseks ka midagi lohutavat neile, kes tunnevad, et bioloogilist vanust näitav number enam ammu tegelikkusega kokku ei lähe, sest klišeel “vanus on ainult number” olevat mõningane teaduslik alus :) Seega tasub end vormis hoida – nii püsib kauem noorem ;-) Nii tore, et nüüd on siis lõpuks ometi teaduslikult tõestatud, et ma olen ikkagi endiselt 25 aastane – its not just in my head! :D :D :D

Põhi:
200 g peeneks jahvatatud mandleid (mandlijahu)
50 g võid
1 muna
3 sl pruuni suhkrut (nt fariinsuhkur, muscovado)
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Tükelda või ja sega ülejäänud koostisosadega ühtlaseks tainaks, eriti lihtne on seda teha köögikombainis. Suru tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetuspaber, ääred võiga määritud ja jahuga ülepuistatud) vormi põhja ja äärtele. Kui tainas on liiga kleepuv, puista näppudele jahu. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
2 suuremat v 3 keskmist magusat õuna või pirni
paar peotäit pohli
3 sl kartulitärklist
1 tl jahvatatud kaneeli
180 g demerara suhkrut
200 g hapukoort
2 suurt muna

Lõika õunad või pirnid 1-1,5 cm tükkideks, sega pohlade, tärklise, kaneeli ja poole suhkru kogusega ning laota vormi põhjale. Sega hapukoor lahtiklopitud munade ja ülejäänud suhkruga ning vala õuntele. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 45 minutit.