Kirsi-jõhvikakattega toorjuustukook

 

“Tahan teha jõuludeks mingit head kooki, aga ühtegi mõtet ei ole”, kurdab ema. “Aga miks sa ei tee juustukooki – lihtne ja hea ka, ” ütlen mina. ” No sellepärast, et sa juba ammu lubasid mulle retsepti anda, aga…” Ja tegelikult ka. Juba suvel vist lubasin. Igatahes siit ta nüüd lõpuks tuleb emale ja teistele soovijatele.
Minu arvates üks lihtsmaid ja universaalsemaid retsepte, mis pole veel siiani alt vedanud. Katteid saab varieerida vastavalt käepärasele – suvel värsked marjad, talvel näiteks see siin või hoopis midagi kolmandat. Kokku segamisega ja küpsetamisega aega ei kulu, kuid jahtumine ja tahenemine võtab küll oma osa. Aga kui kook päevake varem valmis teha, siis jääbki külaliste tuleku eel rohkem aega soengu sättimiseks ja klaasikese šampanja nautimiseks…

Vaja läheb:

Põhi

  • 100g võid
  • 225g Digestive küpsiseid (võib talviselt inspireerituna osaliselt asendada ka piparkookidega)
  • paar spl pruuni suhkrut

Toorjuustukate

  • 800g toorjuustu
  • 4 muna
  • 150g suhkrut
  • 1tl vanilje ekstrakti või vaniljesuhkrut, kui esimest käepärast ei juhtu olema

Kirsi- jõhvika kate

  • 200g jõhvikaid (need poodides redutavad jube suured Kanada vms jõhvikad sobivad siia kusjuures kenasti)
  • 200g külmutatud kirsse (kivideta ikka)
  • pisut sidrunimahla
  • vajadusel sorts vett
  • 150g moosisuhkrut
Munad, toorjuust ja või võiksid enne koogitegu mõnda aega toasoojas seista. See aitab neil paremini seguneda ja koogikatte pragunemine on samuti seeläbi vähem tõenäoline.1 tunnist peaks piisama.
Kuumuta ahi 150 c-ni. Määri lahtikäiv koogivorm võiga ja aseta küpsetuspaber põhja ja kinnitatava osa vahele. Kinnita ja lõika paberi ääred vajadusel väiksemaks.
Purusta küpsised kas köögikombainis või tambi pudrunuiaga puruks. Sega toesooja või ja suhkruga ühtlaseks massiks. Suru ühtlaselt küpsetusvormi põhja ja aseta külmkappi.
Mikserda kokku toorjuust, munad, suhkur ja vaniljeekstrakt kuni segu on ühtlane. Vala küpsisepõhjale ja aseta ahju.
Küpseta 45 minutit (peale seda on kook keskelt veel natuke võdisev, kuid järelkuumus küpsetab sisu veel edasi ja lõpptulemus jääb tunduvalt tahedam).Seejärel paota ahjuust ja tee noaga kiire ring mööda vormi äärt, see liigutus aitab ära hoida koogi pinna pragunemise. Lülita ahi välja, aseta ahjuukse vahele kokkuvolditud köögirätik või pajalapp ja lase koogil niimoodi vaikselt jahtuda. See võtab omajagu aega.
Kui kook on parasjagu jahtunud, aseta see külmkappi ja lase taheneda soovitavalt ca 8 tundi.
Marjakatte saad samuti varem valmis teha. Selleks kuumuta kõik koostisosad potis keemiseni ja lase seejärel ca 10 minutit vaikselt podiseda, kuni segu pisut taheneb. Jahuta.

 

Serveerimise eel pole muud tarvis teha kui asetada kook vaagnale ja valada peale marjane kate. Ongi kõik.

Selle koogi juures on kokku saanud mitu erinevat mõtet, aga kõige rohkem on siin vististi toorjuustukooki ajakirjast Woman&Home, 2012a suveväljaane, lk.110.