Köögiviljavorm "Suvi"

köögiviljavorm "Suvi"

Suvikõrvits on talle omaselt tagasihoidlikult ja leebelt, kuid järjekindlalt ja usinalt end Eesti suviste rahvustoiduainete hulka söönud. Teda on lihtne kasvatada, ta on saagikas (khmm, vahest tundub, et liigagi), tal on vahvaid erikujulisi  ning -värvilisi sorte ja last but not least, suvikõrvits sobib oma maheda maitse ja pretensioonitu olemisega nii paljudesse toitudesse.
Siin vormikeses kohtub suvikõrvits tomati, sibula ja mozzarellaga ning koos saab neist üks kesksuviselt mahlakas ahjupannitäis. Sobib hästi ka liha või kala kõrvale, aga minu meelest on see niisama omaettegi igati nauditav. Katsu valida kõik köögiviljad sarnase läbimõõduga, nii on rattaid lihtsam ringi laduda ja kogu kupatus näeb kena välja.
Need kogused on u 20 sentimeetrise läbimõõduga vormile (ma ise kasutan selle tegemiseks malmist ahjupanni), kui kasutad suuremat või väiksemat küpsetusnõud või tahad lihtsalt erinevat kogust teha, siis tee kogus just oma äranägemise järgi. Lihtsalt võiks jälgida, et erinevate viljade rattaid saab enam-vähem võrdses koguses.

Köögiviljavorm “Suvi”
kolmele-neljale

2 tomatit
1 sale suvikõrvits
2 mugulsibulat
u 100 g mozzarella juustu
oliiviõli
soola, musta pipart
värsket basiilikut

Lõika tomatid, suvikõrvits ja sibulad u 0,5 cm paksusteks ratasteks. Määri ahjus kasutamiseks sobiva panni või ahjuvormi põhi kergelt oliiviõliga kokku. Lao köögiviljad ringiratast vaheldumisi vormi, nii et nad jäävad poolviltu. Nirista peale veidi oliiviõli ning naitsesta soolaga.  Küpseta 180 kraadises ahjus 30 minutit. Pudista peale mozzarella. Küpseta veel 10-15 minutit, kuni juust on sulanud. Puista enne söömist peale musta pipart ja värsket basiilikut.