Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.

Kringel on midagi sellist, mis kõikide teadvuses seostubsünnipäevaga või muu piduliku kogunemisega. Tähtpäevadel juhtub vahel ikka,et saab endale liiga tehtud ja üks tükk kringlit liiga palju söödud. Värskerikkaliku täidisega ja pehme kohev sai oli kui magnet, mis omakardemoniste-kaneeliste aroomidega enda poole tõmbab. Kohvikute hindamiskriteeriumi määrab sageli see, kust sai mahlasema ja rikkalikuma kringli tellida.

Tegelikult ei olegi võimalik hinnata, kas parem onpohla-martsipani, kaneeli-rosina või hoopis hästi rikkaliku šokolaadikreemigakringel. Värske ja mahlasena ning lahke käega täidetuna on iga kringel omaettepidulaua ehe ja kohvilaua kroon.
Martsipani-pohla pärg
Rosina-kaneelikringel šokolaadise kattega
Šokolaadikringel

Kringli valmistamisel on aluseks klassikaline magusa saiatainas, mis sobib ka väikeste magusate saiakeste tegemiseks.

Pärmitaina puhul pea meeles, et kõik kasutatavad ainedpeavad olema käesoojad, seega tõsta kõik vajaminevad komponendid juba varakulttoasooja valmis.
Kui tahad väga rikkaliku täidisega kringlit, võid  kringliretseptide täidise hulka1,5-2-kordseks muuta.
Toodud kringliretsepti järgi valmib umbes 1,5 kilonekringel, millest jagub 8-12-le inimesele.
Lihtne kringitainaseelkergituseta
250 ml piima
25 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem  muna
450-500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Kuivpärmi kasutamisel sega kuivpärm vähese jahuga ning segaveidi soojema piimaga kui presspärmiga tehtaval tainal (ca 42 kraadi võibkuivpärmi puhul olla vedeliku temperatuur)
Sega juurde muna, sool ja suhkur.
Lisa umbes pool jahukogusest ning klopi tainas ühtlaseks.Kloppimine aitab ka tainasse sideainet moodustada. Pidevalt sõtkudes lisaülejäänud jahu, kuid jäta ca 1 dl jahu veel alles. Lisa toasoe pehme või  ning sõtku see taina sisse. Viimasena lisavähehaaval allesjäänud 1 dl jahu, kuid timmi täpne jahukogus paika vastavalttaina paksusele, kuna jahude niiskusesisaldus on erinev ning vahel kulub jahuvähem. Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitavsaiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ningmuutub läikivaks ja elastseks.
Kata tainakauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohtakerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Rikkalik kringlitainaseelkergitusega
200 ml piima
30 gr presspärmi või vastav kogus kuivpärmi
1 tl kardemoni
Riivitud sidrunikoort
Soovi korral sukaadi
1 tl soola
2 munakollast
100 gr suhkrut
100 gr võid
500 gr jahu
Määrimiseks muna
Lahusta pärm käesoojas piimas.
Sega juurde umbes pool jahukogusest ja sega tainasühtlaseks.
Kuivpärm sega jahuga koos piima sisse.
Lase kerkida soojas kohas 20-30  minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatudmunakollased, sool, sidrunikoor, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevaltsõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või. Kui kasutad sukaadi,lisa nüüd ka see.
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausiküljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkimakuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulalening rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks.
Põimimine ja punumine
Lahtirullitud tainast saab pärgi ja kringleid punuda mitmelmoel. Kui tahad, et täidis jääks väljapoole ja kringli rikkalik pind oleksnähtav, siis kasuta järgmist moodust:
– laota lahtirullitud tainale meelepärane täidis. Keeratainas rulli (nagu kaneelirullide tegemisel). Terava noa või pizzalõikurigajaota rull pikkupidi kas kaheks või kolmeks võrdseks ribaks nii, et üks otsjääb lahti lõikamata. Punu või põimi tainaribad kokku ning keera palmik kasringiks või kringliks. Kinnita otsad võimalikult vähe nähtavasse kohta ningväljapudenenud täidis lükka lihtsalt kihtide vahele tagasi.
Lahtilõigatud täidisega rull, mida tuleb põimima hakata
Põimitud martsipani-pohla pärg
Põimitud kaneeli-rosina kringel

Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline jarikkalik, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemiseajal välja sulada/pudeneda.

Kui soovid aga täidist kringli sisse peita või on tegemisthästi sulava täidisega, mis sulaks küpsemise käigus tainakihtide vahelt välja,siis kasuta järgmist moodust:
– lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ühesuuruseksribaks. Igale ribale määri täidist ja keera täidis pikkupidi rulli (jälleginagu kaneelirullide tegemisel). Ühenda kolm riba otstest kergelt kokkuvajutades ning punu ribadest palmik. Saadud palmik keera kas pärjaks võikringliks.
Pealtnäha tagasihoidlik, kuis kringli sisse on peidetud korralik kogus šokolaadikreemi
Aseta valmis pärg või kringel ahjuplaadile ning lase soojasveel kerkida vähemalt pool tundi, soovitavalt rohkem. Määri sai pealt lahtiklopitudmuna või munakollasega ning küpseta ca 200 kraadi juures pöördõhuga ahjuskringlit umbes 20-25 minutit.
Kaneeli-rosinakringel
Valmista kringlitainas ja rulli see jahusele laualeristkülikukujuliseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
100 gr pehmet võid
200 gr vees või rummis leotatud rosinaid
2 tl kaneeli
1-1,5 dl (pruuni suhkrut)
Sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Määri spaatliga võisegutainale. Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja kurnatud rosinad.Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeksribaks nii, et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Punu palmik keerateslõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta seeahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Kerkinudkringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpsetaeelkuumutatud ahjus 180-200 kraadi juures ca 25 minutit.
Glasuuri jaoks läheb vaja:
200 gr šokolaadi
1 dl 35%-list koort
Hakitud metspähkleid
Sulata kuumas koores hakitud šokolaad. Sega ühtlaseks ningmääri või kalla see kringlile. Puista peale hakitud metspähkleid.
Pohla-martsipanipärg
Valmista kringlitainas ning rulli see jahusel lauariskülikukujulseks.
Täidise jaoks läheb vaja:
200-300 gr martsipani
100 gr võid
300-400 gr pohli
Tuhksuhkrut

Riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ning pohladega.Määri lahtirullitud kringlitaina pinnale spaatliga laiali. Keera tainas rullija lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata.Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole.Vormi palmikust ring, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemaltpooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg lahtiklopitud vee ja muna võimunakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25minutiks küpsema.

Valmis pärjale puista tuhksuhkrut
Šokolaadikringel
Valmista kringlitainas ning rulli see jahusel pinnalriskülikukujulseks
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr šokolaadikreemi (nt Nutella) või 400 gr sulatatud piimašokolaadi
Tuhksuhkrut

Lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ribaks. Määriiga riba pinnale spaatliga laiali kas sulatatud šokolaad või šokolaadikreem.Keera tainaribad rulli ja ühenda kolm riba otstest. Punu kolmest rullikeeratudtainaribast palmik ning vormi siis palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadilening jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärglahtiklopitud vee ja muna või munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju1-80200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.

Valmis pärjale puista tuhksuhkrut. Retseptid ilmusid 2011. aasta novembrikuises ajakirjas Oma Maitse.