Kringel. Põimi, punu, täida, naudi.
Kringel on midagi sellist, mis kõikide teadvuses seostubsünnipäevaga või muu piduliku kogunemisega. Tähtpäevadel juhtub vahel ikka,et saab endale liiga tehtud ja üks tükk kringlit liiga palju söödud. Värskerikkaliku täidisega ja pehme kohev sai oli kui magnet, mis omakardemoniste-kaneeliste aroomidega enda poole tõmbab. Kohvikute hindamiskriteeriumi määrab sageli see, kust sai mahlasema ja rikkalikuma kringli tellida.
Martsipani-pohla pärg |
Rosina-kaneelikringel šokolaadise kattega |
Šokolaadikringel |
Kringli valmistamisel on aluseks klassikaline magusa saiatainas, mis sobib ka väikeste magusate saiakeste tegemiseks.
Lahtilõigatud täidisega rull, mida tuleb põimima hakata |
Põimitud martsipani-pohla pärg |
Põimitud kaneeli-rosina kringel |
Sellisel moel põimitud kringel jääb hästi ilus kihiline jarikkalik, kuid samas tuleb arvestada, et mingi kogus täidist võib küpsemiseajal välja sulada/pudeneda.
Riivi külmkapikülm martsipan. Sega pehme või ning pohladega.Määri lahtirullitud kringlitaina pinnale spaatliga laiali. Keera tainas rullija lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata.Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole.Vormi palmikust ring, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemaltpooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärg lahtiklopitud vee ja muna võimunakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25minutiks küpsema.
Lõika lahtirullitud tainas pikkupidi kolmeks ribaks. Määriiga riba pinnale spaatliga laiali kas sulatatud šokolaad või šokolaadikreem.Keera tainaribad rulli ja ühenda kolm riba otstest. Punu kolmest rullikeeratudtainaribast palmik ning vormi siis palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadilening jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud pärglahtiklopitud vee ja muna või munakollase seguga ning tõsta eelkuumutatud ahju1-80200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.