Lihtsad hakklihapalli pitsapallid

Sel nädalal on mul nii palju toredaid toiduelamusi olnud, et ei teagi kohe, kust alustada. Avastasin enda jaoks pestojuustu ehk täpsemalt- Pittoresque rohelise pesto juustu. Pean olema tänulik, et ma kesklinnas ei ela, vastasel juhul hüppaksin vist igal hommikul Juustukuningate ukse taha ja ostaksin kilo rohelist juustu. Huvitav, miks ma küll varem sellist jumalikku juustu maitsnud ei ole. Selle peale tahaksin endalt küsida, kus ma küll elanud olen!
Teisena sain ma taevaliku üllatuse osaliseks, kui minu suhu sattus Tulitaku  Taadi külmsuitsulõheviil. Mina, kes ma külmsuitsulõhest siiani lugu pole pidanud, eelistades alati õrnsoolalõhet, pidin peaaegu pikali kukkuma. See lõhe oli nii täidlane ja suussulav. Viskasin kohe näkileiva lõhe alt ära, sest see segas kala ideaalselt olemust. Just Tulitaku Taadi lõhest sai alates eilsest tõeline konkurent soolalõhele.
Kolmandaks toiduelamuseks oli täna esimene grillimine uue grilli peal. Meie kodus valmis eriti hõrk kalkunišašlõkk, millele andis maitset magushapu tšillimarinaad ning kõrvale pakkusime värsket salatit. Pean mainima, et see oli äärmiselt maitsev grilli sissepühitsemine.
Nädala lõpetuseks pakun teile ühe toreda retsepti, mis ühendab endas hakklihapallid, pitsa ja pirukad- ehk siis lihapalli pitsapalli pirukad. Üsna kohmaka nime taga peitub lihtne retsept, mille järgi valmivad toredad soolased pirukad õhtuseks nosimiseks. Pitsataigna sees on maitsvad lihapallid, mille sees on omakorda mozzarella. Avastamist jätkub iga ampsuga! Sellega lõpetangi maikuu soolase nädala. Järgmisest nädalast jätkan taas magusalainel, häid mõtteid on pähe hulgi kogunenud, nii et jääge ootama!
Vaja läheb (14 pirukat):
Tainas:
  • 2,5 dl piima
  • 50 g pärmi
  • 3 spl suhkrut
  • 1 tl soola
  • 7 dl jahu
Täidis:
  • Pool sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 0,75 dl riivsaia
  • 1 spl pitsamaitseainet
  • 250 g tomatipüreed
  • 1 muna
  • Peotäis riivitud parmesani
  • Soola ja pipart
  • 500 g veisehakkliha
  • 125 g mozzarellat
  • Pintseldamiseks õli
  • Peotäis parmesani
  • Pitsamaitseainet
1. Lahusta käesooja piima sees pärm, suhkur ja sool. Sega hulka jahu. Sõtku ühtlaseks taignaks ning jäta rätikuga kaetud kaussi 1 h kerkima.
2. Haki sibul ning purusta küüslauguküüned. Sega omavahel hakitud sibul, purustatud küüslauguküüned, riivsai, pitsamaitseaine, tomatipüree, muna ja riivitud parmesan. Maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka veisehakkliha.
3. Haki mozzarella 14ks kuubikuks.
4. Võta umbes 2 spl täit hakklihasegu, aseta keskele mozzarella tükk ning mätsi ühtlaseks palliks. Toimi nii kõigi pallide puhul ning aseta lihapallid 5 minutiks külmkappi.
5. Jaga tainas 14 tükiks. Rulli neist jahusel pinnal enamvähem ümmargused ringid.
6. Aseta taigna keskele lihapall ning suru tainas kokku, et ei jääks ühtegi avaust. Aseta pall kinnituskoht all pool ahjuvormi sisse. Jätka tegevust, kuni kõik lihapallid on taigna sees ning vormi asetatud.
7. Pintselda pallikesi õliga, riivi peale parmesani ning raputa peale pitsamaitseainet. Küpseta lihapalle 200-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit. Kontrolli noaga sisse lõigates, kas liha on küpsenud.
8. Maitsevad hästi soojalt koos klaasi piimaga, aga ka järgmisel päeval on neid ”pirukaid” tore snäkina süüa!