Lillkapsa biryani

Eksootikast ei saa jälle üle ega ümber. Ilmselt on see tingitud krõbedast pakasest ja külmavareslusest, aga usun, et antud nähtus haihtub esimeste roheliste liblede tärkamisega.Praegu ronib ingver kohe vägisi toidu-joogi sisse ja see biryani siin ei ole ka sugugi erandlik.
Biryani’de valmistamise erinevate viiside ja traditsioonide nimekiri on aukartustäratav nagu kasvõi Wikipedia näitab, kuid niipalju kui mina olen aru saanud, et selle põhiliselt Indias ja Pakistanis levinud Pärsia juurtega riisipõhise roa valmistusmeetod jaguneb üldjoontes kaheks – lucknowi ja hyderabadi biryaniks. Esimese puhul küpsetatakse riis ja muud koostisained koos ja teise puhul eraldi.Üldiselt sisaldab see toit ka kas liha, kana või kala, aga taimsemaid lisandeid loomulikult samuti. Päris suurel hulgal põnevaid India taimetoite olen avastanud muide sellelt leheküljelt.
Minu biryani tuli pisut lihtskoelisem, kui võib-olla üks ehe ja autentne India roog olema peaks, aga kuna see päris kenasti kodus vastu võeti, siis salvestan siia ka. Kasutasin mahedat pikateralist täisterariisi, mis on pisut tugevama tekstuuriga ja muidugi ka tervisele kasulikum. Sel korral valmis roog eraldi poolvalmis keedetud ja seejärel koos kihiti ahju pistetud riisi ja karriga. Sai maitserikas ja tervislik roog, mis siin salata, ning ilmselt proovin varsti ära ka ühes potis hautatud variandi ehk siis selle va hyderabadi versiooni.
LILLKAPSA BIRYANI
(neljale)
Riis:
  • 2dl pikateralist täisterariisi
  • 3,5dl kuuma vett
  • soola
Karri:
  • u 3 spl õli
  • 1,5 – 2dl köögiviljapuljongit või vett
  • 1 keskmise lillkapsa õisikud
  • 1 sibul, hakitud
  • 2 küüslauguküünt, hakitud
  • 1spl musti sinepiseemneid
  • paarisentimeerine jupp ingverit, hakitud
  • pool punast tšillit, hakitud
  • 1tl kurkumit
  • 1tl jahvatatud koriandrit
  • 1tl jahvatatud vürtsköömneid
  • peotäis india pähkleid
  • peotäis rosinaid
  • vajadusel soola, musta pipart
Jogurtikaste:
  • peotäis koriandrit
  • 2dl maitsestamata jogurtit + näpuotsaga kurkumit ja soola
Kuumuta ahi 180 kraadini.
Vala riis ja keev vesi potti ning keeda kaane all ca 10-12 minutit või niikaua, kuni riis on peaaegu pehme. Vajadusel kurna.Kui kasutad tavalist riisi või basmati riisi, siis kasuta juhiseid pakendil, aga ära üle keeda, vaid jäta pigem natuke lõplikust valmidusastmest puudu, kuna toit küpseb hiljem ahjus veel edasi.
Lillkapsakarri valmistamiseks kuumuta potis õli ja lisa sinepiseemned. Kui need praksuma hakkavad, lisa peeneks hakitud sibul, ingver, tšilli ja küüslauk kuumuta ca 5 minutit keskmisel kuumusel. Lisa maitseained ja kuumuta segades veel paar minutit.Lisa lillkapsaõisikud, rosinad ja pähklid, sega ja vala peale kuum puljong. Keeda kaane all ca 10 minutit.
Nüüd laota riis ja karri kihiti malmpotti – alusta ja lõpeta riisiga. Kata pott kaanega ja küpseta roog ahjus valmis. See võtab aega ca 25 minutit.
Valmis toidule võid puistata pisut röstitud india pähkleid ja tšilliviile.
Serveerimisel paku juurde jogurtikastet. Selleks sega kokku tavaline maitsestatud jogurt ja hakitud koriander, lisa maitse järgi soola ja peale puista pisut kurkumipulbrit.