Lõhe-brokoli pirukas

See on ühe vana hea retsepti remake. Mulle ülimalt meeldib raamatust „100 pirukat“ pärit kohupiima pirukapõhi, sest esiteks on seda ülimalt lihtne valmistada ja teiseks ei tule seda eelküpsetada. Olen seda viimasel ajal erinevate täidistega katsetanud (nt suitsukana-sinihallitusjuust-peet) ja maitseb ühtemoodi hea.

Juustu võib kasutada millist tahes. Gruyère on kindlasti väga hea valik, aga et seda igalt poolt ei leia, siis sobib ka tavaline Gouda, kuhu võib veidi Parmesani sisse riivida.

Vaja läheb (kuuele-kaheksale):

Põhi

  • 125 grammi (ricotta) kohupiima
  • 125 grammi võid
  • 2 dl jahu
  • ½ tl küpsetuspulbrit

Täidis

  • 1 väike porru, viilutatud
  • 300 grammi lõhefileed, nahk eemaldatud ja tükeldatud
  • 1 väike brokoli, õisikud ainult
  • 2 sl õli
  • 200 grammi riivjuustu
  • 200 ml kohvikoort
  • 3 muna
  • ¼ tl valget pipart

 

  1. Sega toasoe või kohupiimaga. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, maitsesta vähese soolaga ja sega ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas sõrmedega 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele.
  2. Viiluta porru ja pruunista õlis.
  3. Keeda brokoliõisikuid 1 minut ja jahuta külma vee all.
  4. Klopi munad koorega. Lisa riivjuust, maitsesta soola ja pipraga.
  5. Kata tainas porruga, puista peale kala ja brokoli. Vala üle muna-juustu-koore seguga. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 40 minutit.
  6. Serveeri soojalt värske salatiga.