Metsnotsu pada prantsuse moodi

Õnn on see, kui juhtud tundma mõnda jahimeest, kes aegajalt mingeid huvitavaid lihatükke ära andma kipub. Sel korral toodi meile metsnotsu tagumine osa – ühes tükis jalad koos kõige muuga, mis sinna vahele jäi :) Ja siis on see koht, kus keegi peab kõik selle liha ära tükeldama ja puhastama ja see ongi kõige aeganõudvam ja tüütum osa, kui ei ole just vilunud käega lihunik, kellel see kõik nagu möödaminnes tehtud saab. Eks puhastada saab ka erinevalt, aga kui tahta, et liha pärast eriti pehme jääks, on mõistlik ikka kelmetest korralikult puhtaks teha.
Enne ahju panemist hoia liha umbes tund aega toatemperatuuril. Külmkapist võetud liha jahutab pruunistamisel panni maha, mis tähendab, et pruunistamine ei toimu kiiresti ja kuumal pannil ning lihamahlad voolavad välja. See kõik teeb hiljem liha kuivaks.
Mina teen tavaliselt sellise pajaroa söömisele eelneval päeva valmis, jätan ta potti seisma ja siis enne serveerimist kuumutan korraks üles. Selline seismajätmine aitab maitsetel ühtlustuda ja kastmel mõnusalt tummiseks tõmbuda. Ja lisaks on ju tore see, kui näiteks teed seda pada külaliste tulekuks ja siis ei pea enne nende saabumist ise köögis vaaritama, vaid söök on juba valmis.


1.6 kg metssealiha
2 dl jahu
1 tl soola
0,5 tl jahvatatud pipart
60 g võid praadimiseks
130 g suitsupeekonit
2-3 sibulat
6 küüslauguküünt
3-4 porgandit
3 selleri vart
5 dl punast veini
800 g purustatud tomateid

20 pipratera
7 tera nelki
noaotsaga jahvatatud kaneeli
1 tl kuivatatud tüümiani
1-2 tl soola
0.5 tl pipart
suur peotäis musti või rohelisi oliive
2 sl mett
1/4 väikese apelsini koort, ühe terve tükina
Valmistamine (6-8le)
Haki sibul jämedalt, porgandid suurteks ratasteks, seller sentimeetristeks juppideks ja puhasta küüslauk, aga jäta küüned terveks.
Puhasta liha kelmetest ja lõika 3–4 cm suurusteks tükkideks. Sega jahu, sool ja pipar supitaldrikus segi ning veereta lihatükke selles.
Prae peekoniviilud peaaegu krõbedaks. Tõsta nad malmpotti, aga rasv jäta pannile.
Lisa pannile tükike võid, lase sulada ja pruunista kuumal pannil lihatükid kahelt poolt. Lihatükid pane pannile üksteise kõrvale, aga ühe kihina, mitte rohkem. Vala pruunistatud lihatükid potti, pane pannile järgmine tükk võid ja pruunista järgmine osa jahus paneeritud lihatükke. Tee nii kuni kõik liha on pruunistatud. Peale iga pannitäie liha lisamist potti lisa sinna ka natuke juurviljasegu – sibulat, porgandit, sellerit ja küüslauku.
Vala potti purustatud tomatid ja vein, lisa ka maitseained, oliivid, mesi ja apelsinikoor. Sega õrnalt kõik segamini.
Pane 190-kraadisesse ahju 1.5-2.5 tunniks. Aga võid panna ka poti pliidile ja hautada seal.
Kui liha on nii pehme, et kahvliga sorkides laguneb ise laiali, siis on pada valmis. Lõpus maitse ja lisa soovi korral veel soola ja pipart.