Õhuline laimikook Itaalia beseest granadillikastmega


See kook on aga minu üks viimase aja lemmikuid. Nii meeldivalt hapu, laimine ja õhuline, aga samas ka üsna rammus. Laim ja granadill loovad koos mõnusa eksootilise koosluse. Ühe vilja hapusus täiendab teist, kui nii võib öelda. Koogi tähtsaimaks osaks on Itaalia besee ehk kuuma suhkrusiirupiga vahustatud munavalged. Kuum siirup küpsetab munavalged läbi. Tähtis on, et peale suhkrusiirupi lisamist vahustataks vahtu nii kaua, et munavalgevaht on taas toatemperatuuril. Seda on hea kontrollida ka siis, kui katsud, kas kauss, milles vahustad, on alt taas külmaks läinud. Kindlasti tuleb ka laimivõidel enne munavalgevahu hulka lisamist täielikult maha lasta jahutada.
NB! Mina tegin ühe suure koogi asemel väikeseid koogikesi ning ülejääkidest valmisid 3 pisikest klaasanumas koogikest.
Vaja läheb (22-24 cm läbimõõduga kook) :
 
Põhi:
  • 200 g digestiivküpsiseid
  • 80 g võid
Itaalia besee:
  • 3 munavalget
  • 3 dl suhkrut
  • 1.2 dl vett

Laimivõie:

  • 325 g võid
  • 1.75 dl suhkrut
  • 6 laimi mahl
  • 4 laimi riivitud koor
  • 4 muna
  • 4 želatiinilehte
Granadillikaste:
  • 4 granadilli
  • 2 dl suhkrut
 
1. Põhja jaoks purusta küpsised. Sulata või, lisa hulka küpsisepuru ja vooderda seguga lahtikäiv koogivorm. Aseta koogivorm külmkappi.
2. Itaalia besee tarvis vahusta munavalged tugevaks vahuks.
3. Lase veel ja suhkrul potis keema tõusta. Lase suhkrukristallidel ära sulada. Keeda vee-suhkru segu, kuni moodustub siirupitaoline tekstuur, kuid ära lase siirupil karamellistuda.
4. Jätka munavalgete vahustamist ja vala samal ajal kuuma suhkrusiirupit vahu hulka. Vahusta nii kaua, kuni vaht on taas toatemperatuuril ning vaht on oma esialgse tugevuse taastanud. Suhkrusiirupiga vahustatud munavalgevaht on tugev ning kaunilt läikiv!
5. Laimivõi jaoks leota želatiinilehti 5 minutit külmas vees. Seejärel sulata madalal kuumusel potis või suhkru, laimimahla ja –koorega. Lisa lahtiklopitud munad. Sega ühtlaselt vispliga, kuni segu pakseneb.
6. Lisa paisunud želatiinilehed, sega ühtlaselt läbi ja lase laimivõidel täielikult maha jahtuda.
7. Sega jahtunud laimivõide hulka õrnalt munavalgevaht. Vala segu koogivormi ning aseta üleööks külmkappi.
8. Vala poolitatud granadillidest välja võetud viljaliha koos suhkruga potti. Lase segul keema tõusta, seejärel alanda kuumust ja keeda segu umbes 5 minutit. Lase täielikult maha jahtuda. NB! Selle võib ka eelmisel õhtul valmis teha ja jahtununa külmikusse panna.
9. Kaunista kook pealt meelepäraste vahenditega. Mina kasutasin valget šokolaadi ja beseemütsikesi. Serveeri kooki granadillikastmega!