Porgandipealsetest krõpsud

porgandipealsetest krõpsud

Porgandipealsete koht ei pea üldse olema prügikastis või kompostihunnikus. Niisamuti ei pea nad kuuluma vaid jäneste toidulauale. Või kui siiski, olen nõus endki pikk-kõrvaks tunnistama, sest mulle porgandipealsed maitsevad väga! Nendel erkrohelistel lehtedel on õrn maalähedane porgandimaitse ja kasutamisvõimalusi on väga palju. Hauta pannil vähese võiga, nagu valmistaksid spinatit ja puista üle röstitud seesamiseemnetega. Haki salatisse, poeta supi sisse. Tee pestot (näiteks selle retsepti järgi, asendades võilillelehed porgandipealsetega) või lisa smuuti sisse. Või kasuta hakitult lihtsalt toidule puistamiseks, nagu tilli või peterselli. Praegused mahlased ja õrnad porgandipealsed pakatavad värskusest, nende äraviskamine on puhas hea ja kasuliku rohekraami raiskamine. Nii et kui saad turult või oma peenrast ilusate värskete pealsetega porgandeid, proovi neist kindlasti midagi valmistada, näiteks vürtsikaid krõpsusid!
Nad valmivad niisamuti nagu tuttavamad lehtkapsa krõpsud. Tšilli ja vürtsköömned sobisid suurepäraselt porgandipealsete mahedat mekki elustama, aga kui neid parasjagu pole, on krõpsud head ka lihtsalt vähese soola ja pipraga maitsestatult.  Retsepti kogused on soovituslikud, kui tahad suuremas koguses maitseaineid kasutada, siis loomulikult tee seda.
Krõpsude tegemiseks on parem kasutada õrnu leheosasid, mis kasvavad lehevarre küljes. Lehevars ahjus krõbedaks ei küpse, aga selle võid hakkida peeneks ja lisada salatisse või supi sisse.

Porgandipealsetest krõpsud

suur peotäis porgandipealseid (u 80 g)
0,5-0,75 tl soola
0,5 tl tšillipulbrit
0,5 tl vürtsköömneid
2-3 sl oliiviõli

Rebi õhukesed lehed paksemate varte küljest ära. Neid kasutagi krõpsude tegemiseks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota porgandipealsed ahjuplaadile. Puista peale maitseained ja nirista õli. Sega õrnalt kätega läbi. Laota seejärel võimalikult ühtlase ühe kihina plaadile tagasi. Ülaloleval pildil on pealsed plaadil enne ahjuminekut.
Küpseta 180 kraadi juures u 7 minutit. Jälgi lõpupoole ahjus toimuvat, et krõpsud kõrbema ei läheks, nad küpsevad üsna kiiresti.
Mõnus snäkk ongi valmis.