Šokolaadikook õllega

Šokolaadikook nagu iga teine aga pisikese kiiksuga  … kui hapukapsa või punase peediga tehakse kooki miks siis mitte tumeda õllega ?
Mõeldud , tehtud! siin ta siis on  – mõnusalt lahe amps.
DSC_4626
250 ml tumedat õlut
250 gr võid
50 gr (mõrudat) kakaod( nt Meie mark või Fazer)
250 gr suhkrut
140 ml hapukoort
2 keskmist muna
u 1 spl vaniljesuhkrut
1, 5 tl soodat
400 gr jahu***
vormi määrimiseks võid veidi
soovi korral 500 gr hapukoort vahele
Ahi  180 kraadi peale soojenema panna.
Või koos õllega panna potis sulatada.
 Lisada suhkur ja kakao ning tõsta pliidilt ära.
Kausis segada jahu ja sooda.
Hapukoor ja lahtiklopitud munad lisada õlle-või segule. Viimasena lisada jahu ja segada läbi korralikult aga mitte pikalt ja valada 26- 28 cm läbimõõduga vormi ning vorm kohe kuuma ahju küpsema* . Küpsetada 45-60 minutit.
Kook täielikult maha jahtuda lasta.
Soovi korral lõigata kook pooleks ja vahele panna hapukoort**.
* Sooda hakkab kohe kergitama kooki. Kui tainas kapi peale seisma jääb võib juhtuda, et pärast kook enam ei kerki.
**Poolitasin koogi ja pann vormi tagasi alumise poole ning asetasin  lahtikäiva koogivormi serva tagasi ning valasin suure paki hapukoort ühtlase kihina koogile ning katsin koogi teise poolega. Hea oleks siiski veidi suhkrut hapukoorele panna, sest muidu võib hapukoor mõnele tunduda soolane :)
*** jahu kogust võib vähendada kuni 300 gr koogis aga siis ei peaks täidiseks midagi vahele panema, sest koog on väga niiske.