Suitsukalapirukas

Üks kena soolane pirukas sobib alati külalistele pakkumiseks, sest enamasti tuuakse ju külakostiks kaasa miskit magusat. Just seda pirukat olen ise ka tihtipeale külla minnes kaasa valmistanud.

Suitsukalapiruka valmistamine imelihtne ja vähese ajakuluga ning üldiselt keegi sellise lihtsa kalapiruka peale nina ei kirtsuta, erinevalt näiteks sinihallitusjuustu- või aedviljapiruka peale.

Pirukapõhjas kasutasin pooleks nisu- ja rukkijahu, rukkijahu annab mõnusa rabeda põhja. Täidisesse sobib nii forelli- kui ka lõhefilee, mida parajasti käepärast on.

  • 100 g nisujahu
  • 100 g rukkijahu
  • 100 g külma võid
  • noaotsatäis soola
  • 1 muna

  • 100 g suitsukala (lõhe või forell)
  • 100 g riivitud juustu
  • 2 sl hakitud tilli
  • 3 dl kohvikoort
  • 1 muna
  • soola-pipart

Sega jahud ja sool, haki hulka külm või. Lisa muna ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtesse, tõsta 30 minutiks külmkappi.
Puista taignapõhjale tükeldatud kala, peale riivitud juust ja till. Klopi muna lahti ja sega kohvikoorega, maitsesta soola-pipraga. Vala munasegu pirukale.
Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.