Tumeda šokolaadiga glögitort

Armsad magusasõbrad! Selle tordiga soovin teile kõigile rahulikke jõule, lõbusat küpsetamist ning rõõmurohket maiustamist lähedaste seltsis! Uuel aastal toome teieni uhiuued ja veelgi maitsvamad retseptid! :)

Selles tordis kohtuvad kõik jõuludele omane- hingesoojendav glögi, nelk, kaneel, kuivatatud marjad, apelsin ning šokolaad. Glögist valmiv siirup annab tordile magusa ning vürtsika meki, hõõgveinis seisnud marjad aga hapuka tooni, mis tasakaalustab kogu suutäit. Tort sai kiidusõnu nii eestlaselt, sakslaselt kui ka inglaselt-no siis ju peab hästi mekkima! :)
Vaja läheb:
Siirup:
3 dl hõõgveini
1,5 dl suhkrut
1/2 apelsini riivitud koor
3 tera nelki
1 kaneelikoor
0,5 spl võid
Täidis:
2 dl piima/mandlipiima
3 munakollast
0,5 dl suhkrut
250 g tumedat šokolaadi
2 želatiinilehte
3 dl vahukoort
1/2  apelsini riivitud koor
0,5 tl kaneeli
Kuivatatud jõhvikaid/rosinaid/hakitud musti ploome/hakitud aprikoose
u 3 dl hõõgveini
Põhi:
170 g küpsiseid
90 g võid
1 spl magustamata kakaod
0,5 tl kaneeli
Näpuotsatäis jahvatatud muskaatpähklit
1. Esmalt kata täidisesse minevad kuivatatud marjad hõõgveiniga, kata kauss taldrikuga ning jäta maitsestuma.
2. Siirupi jaoks pane kõik koostisained, v.a või, potti. Lase hõõgveinil keskmisel tulel nii kaua keeda, kuniks jääb järele paks siirupitaoline mass (poole peal, kui siirup veel vedel, võid segu läbi sõela lasta, et eemaldada koor, nelk ja kaneel). Kui siirup valmis, eemalda pott tulelt ja lisa või. Jäta jahtuma.
3. Täidise jaoks aseta želatiinilehed külma vette paisuma, kuumuta piim. Vahusta munakollased suhkruga. Samal ajal sulata vesivannil tume šokolaad. Vala kuum piim munakollasevahu hulka, vispelda läbi ning vala segu tagasi potti. Vispelda tasasel tulel, kuniks segu pakseneb. NB! Jälgi, et muna ei läheks tükki!
4. Pigista želatiinilehed veest tühjaks, sega kreemi hulka. Seejärel sega juurde sulatatud šokolaad ja viimasena lisa hõõgveinisiirup. Lase segul täielikult maha jahtuda.
5. Põhja tarvis purusta küpsised. Sulata või ja sega hulka küpsisepuru, kakao, kaneel ja muskaatpähkel. Vooderda 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi esmalt küpsetuspaberiga, seejärel suru sisse küpsisemass ning aseta külmkappi tahenema.
6. Kui täidis on jahtunud, vahusta koor. Sega hulka šokolaadikreem, apelsinikoor ja kaneel. Vahusta uuesti läbi. Seejärel sega spaatli abil sisse sõelal kurnatud kuivatatud marjad. Vala mass küpsisepõhjale ning jäta 6-8 h külmkappi tahenema.
7. Kaunista tort meelepäraselt!